Theo Maassen in 51 pittige uitspraken

Posted on 8 juli 2009

1


Enkele pittige uitspraken van Theo Maassen – uit zijn shows Bepaalde dingen, Funktioneel Naakt, Neuk het Systeem en Tegen Beter Weten In:

 1. Het enige wat wij nog echt tekort komen, dat is schaarste.
 2. ‘Out of bed’ gel. Da’s gel dat moet je in je haar smeren als je net uit bed komt en dan zit je haar alsof je net uit bed komt…
 3. Tweederde van de wereld lijdt honger, maar wij hebben Pedigree Fresh Bastard. Dat zijn brokjes voor honden die uit hun bek stinken. Het zal je maar overkomen: je hebt een leuke vrouw, een mooi huis, je kinderen doen het goed op school, maar je hond stinkt uit z’n bek!
 4. Gewoon aardappelen, vlees en groenten. He, niks geen spaghetti of macaroni, of weet ik veel wat ze allemaal uit Marokko meeslepen.
 5. En dat je in een lange rij staat en al twee koekjes uit een pak eet. En dat je bij de kassa komt en dat ze dan zeggen: ‘ja, da’s niet de bedoeling, hé meneer.’ Is niet de bedoeling. Wat nou ‘niet de bedoeling’? Wat nou ‘niet de bedoeling’? Als mensen hier alleen maar de boodschappen zouden doen die van tevoren de bedoeling waren, dan was deze hele winkel er niet geweest, ja!
 6. Waar zouden wij nu zijn, als miljoenen jaren geleden, toen het allereerste beestje voorzichtig aan land kroop, dat die andere beestjes hadden geroepen: ‘Hee, da’s niet de bedoeling, hé.’
 7. Een tijdje geleden was ik een beetje grieperig, toen had ik bij de drogist ‘ibuprofen’ gehaald. En daar staat op de verpakking, en dat is echt waar, daar staat: ‘Ibuprofen: Is niet geschikt voor mensen die overgevoelig zijn voor ibuprofen.’ “Euh, dokter, ik ben allergisch voor tomaten, maar kan ik dan wel gewoon tomaten eten of euh…”
 8. Wij gaan er altijd maar zo heel arrogant, zo gemakshalve van uit dat wij dan het meest intelligente diersoort zijn op deze planeet.
 9. Mos schijnt het meest succesvolle levende organisme te zijn. Mos! Heb ook altijd wel respect gehad voor mos. Ook omdat ze ondanks alle succes toch eigenlijk altijd heel gewoon mos zijn gebleven. Wij mensen moeten zo nodig evolueren.
 10. Fontanellen – dat wil zeggen, dat schedelpannetje van zo’n ongeboren baby is nog niet helemaal dichtgegroeid… Een pasgeboren baby is letterlijk openminded. Alle informatie en alle prikkels komen ongeselecteerd en ongefilterd binnen. Een baby snapt ook nog helemaal niet dat die moeder en hij, dat het twee verschillende wezens zijn. Die ziet alleen nog maar het geheel. De baby ervaart de werkelijkheid zoals die echt is, maar waarin je nooit kan functioneren. En als je dan ouder wordt, nou dan groeit het langzaam dicht en dan zie je steeds minder het geheel. Dan ga je onderverdelen in partjes, je gaat oordelen. Goed, slecht, mooi, lelijk, wij, zij. Ik hoorde pas iemand zeggen: “Ik oordeel niet over mensen, maar dan moeten ze wel normaal doen.” Nah, dan weet je zeker dat het goed is dichtgegroeid!
 11. In de evolutietheorie gaan ze er eigenlijk van uit dat de meest intelligente diersoort overleeft en zich voorplant. Nou, moet je voor de gein eens op zondag – op koopzondag – komen kijken in het centrum van Eindhoven. Dan zie je ineens het verschil tussen de evolutietheorie en de evolutiepraktijk!
 12. Ik kan helemaal niet tegen veel mensen dicht op elkaar. Laatst een documentaire gezien over een concentratiekamp, dat zou ook niks voor mij zijn.
 13. Wat is het verschil tussen een illegale Turk en een fles zonnebrandolie? Een illegale Turk is iemand van Turkse komaf, zonder geldige verblijfsvergunning en een fles zonnebrandolie – dat is zo’n fles met olie die de huid beschermt tegen de schadelijke gevolgen van de zon.
 14. Ik heb nou 36 jaar poep ervaring en ik weet gewoon, afvegen na het poepen da’s onzin. Of je hebt een soort poep waarbij niks af te vegen valt. Koester die dagen! Of d’r zit wel iets aan je wc-papier én we weten allemaal: dat krijg je met wc-papier niet schoon! Da’s geen afvegen, da’s uitsmeren.
 15. Ik vind ook – of je bruin bent of zwart of geel, van binnen zijn we allemaal blank.
 16. Dat is toch idioot dat mensen gediscrimineerd worden alleen vanwege hun huidskleur en omdat ze misbruik maken van onze sociale voorzieningen?
 17. De eerste mens komt uit Afrika. Dus van oorsprong zijn we allemaal Afrikanen. Alleen is er op een gegeven moment een groepje geweest en die heeft gezegd: “We gaan even verderop kijken. Even checken. Kijken of daar iets te doen is. Gaan jullie mee?” En die andere groep die heeft gezegd: “Nee, geen zin, we blijven hier.” Nou dat maakt me niet uit, dat moet iedereen zelf weten, maar ga dan achteraf ook niet zeiken: “We hebben zo’n honger.”
 18. Mag ik jou iets vragen? Mag ik ‘jij’ zeggen? Jij!
 19. Mijn opa en oma die hebben 5 jaar lang, in een piepklein keldertje, een joods gezin verborgen gehouden. 5 jaar. Tussen 1978 en 83.
 20. Als je zegt “Alle Chinezen lijken op elkaar” dan is er altijd wel iemand in de buurt die zegt: “Ja, maar dat zeggen Chinezen dus ook over ons, hé.” En dan denk ik altijd van ja, zou dat nou echt zo zijn? Zouden Chinezen dat nou ook echt over ons zeggen? Ik geloof dat niet. En als dat wel zo is, is dat ook niet gewoon om iets terug te zeggen, van eh: “Jullie lijken op elkaar.” “Ach, jullie lijken zelf op elkaar!” Dat is zo kinderachtig. Diep van binnen weten Chinezen toch donders goed dat ze ontzettend veel op elkaar lijken. Zo zijn ze toch ook aan die spleetogen gekomen? Die lopen over straat, en dan is het: “Is dat nou Cheng of Chong?”
 21. Over Jezus: het is toch te gek dat wij een profeet hebben die je belachelijk kan maken. Alleen al daarom vind ik hem superieur.
 22. Als fundamentalisten toch eens wisten wat ze misten.
 23. Ik vind dat sneu van die mensen die geloven zonder een grijntje twijfel. Bij de christenen heb je ze ook. Van die mensen die bidden en die leven vroom, gaan naar de kerk, zodat ze in de hemel komen. Hé. Weten ook al precies hoe het daar d’r uitziet. Ik denk, hou nou toch op man, wat weet je er van? 
 24. Ik denk, dat als d’r een God is, dan denk ik dat het gewoon ónze God is. Allah, die bestaat ook, maar dat is ook gewoon onze God, maar dan doet ie een typetje.
 25. Ik heb ook al doodsbedreigingen gehad, man. Via mijn website. Echt hele teksten, jongen, dat ze me gingen afmaken. Er stonden zoveel spelfouten in dat ik dacht, jongen, maak nou maar eerst eens je middelbare school af.
 26. Wetenschappers hebben ontdekt dat wij maar 15% van onze hersencapaciteit benutten. Dan denk ik ja, als dat zo is, dan benutten die wetenschappers ook maar 15% en wie zegt mij dan dat zo’n onderzoek klopt?
 27. Want je weet Henk, jij bent niet zomaar een vriend, jij bent mijn allerbeste vriend. Dat mag je rustig weten. Daar schaam ik m’n eigen niks voor. Als ik je nodig had, dan was je er. Als ik je niet nodig had, dan was je er ook, maar goed. Doet er niet toe, Henk.
 28. Eigenlijk zouden ze jou hier ter plekke kapot moeten schieten. Ik weet dat ik nou misschien aggressief overkom, Henk, maar je moet goed begrijpen dat het niet persoonlijk bedoeld is.
 29. Ik had pas een reünie van de lagere school. Toen was ik met een meisje aan het praten bij wie ik in de klas had gezeten en die was een ontzettende fan van Whitney Houston. Haar eerste dochtertje had ze ook zo genoemd. Het hele dorp sprak er schande over. Is natuurlijk ook een beetje ongelukkig gekozen naam, want ja, wat krijg je dan: “Hoe heette gij.” “Wit nie.”
 30. Filosofen – dat zijn mensen die de hele dag nadenken over de zin van het leven. Nou, ik weet niet wat de zin van het leven is, maar het is zeker niet de bedoeling daar de hele dag over na te denken. Dus als filosoof zit je altijd fout. Dat is dan mijn filosofie.
 31. Het zou me wel leuk lijken om één dag filosoof te zijn. Gewoon één dag. En dan hopen dat je vriendin aan je vraagt: “Waar zit je aan te denken?” En dat je dan gewoon kunt zeggen: “Ja, ik zat te denken dat volgens mij niet de moraliteit de vooruitgang van de samenleving bepaalt, maar juist haar immoraliteit en haar verdorvenheid. De vitaliteit of de verandering van de samenleving is nooit beheerst geweest door het goede of het deugdzame in de ideeële en de platonische zin van de moraal of in de objectieve zin van de wetenschap en techniek. De sturende impuls is de losbandigheid; of het nu die van de beelden, de ideeën of de tekens is, dat maakt niet uit. De rationele systemen van de moraal beheersen alleen de lineaire evolutie, hun zichtbare geschiedenis. Maar de fundamentele energie, die zelf deze dingen aandrijft, die komt volgens mij heel ergens anders vandaan.” Kijken of ze dan nog zo’n grote bakkes heeft!
 32. Tegenwoordig is het al zo, dat als je beweert dat alle Joden systematisch uitgeroeid moeten worden, dan ben je onderhand al een anti-semiet.
 33. Nou, ik persoonlijk vind, als je toch echt wilt dat anti-semitisme ophoudt te bestaan, dan kun je toch ook gewoon stoppen met dat semitisme? Keppeltje af, borrelnootjes erin, lekker tv kijken, klaar!
 34. Dat oude testament, man, hoe oud is dat wel niet? Het is allemaal vertaald, maar wat weten we ervan? “God keek naar de aarde en Hij zag dat het goed was.” Misschien staat er wel: “God keek naar de aarde en dacht: ’t is wel goed zo’. Het zou een hoop verklaren!
 35. Wat is liefde? Kunt u mijn eigenbelang zo inpakken dat het een cadeautje lijkt?
 36. Als ik ergens benieuwd naar ben wat betreft de toekomst, dan is het wel hoe ze in de toekomst terug zullen kijken naar deze tijd. Ik heb geen idee waar wij ons nu eigenlijk bevinden.  Zijn we de weg kwijt of is er eigenlijk helemaal geen weg? Is dat juist de moeilijkheid, dat je steeds op een punt zit waar nog nooit iemand is geweest. Achteraf, ja, “achteraf is het mooi wonen,” zeggen we in Eindhoven.
 37. Een paar jaar geleden hield ik woedende tirades over de mobiele telefoon. Weet je, en nou ben ik blij dat ik dadelijk op de terugweg mijn meisje kan bellen hoe het is gegaan. Wat moet ik vanavond gaan afzeiken als de kans groot is dat ik het over twee jaar omarm?
 38. Mensen hebben natuurlijk nooit geweten waar ze zich bevonden. Tijdens de 80-jarige oorlog zei echt niemand na 40 jaar: “Hé-hé, we zitten op de helft, phieou.”
 39. Dat is het mooie van rampen. Dat opeens kraakhelder wordt wat belangrijk is en wat niet belangrijk. Volgens mij is er nog nooit iemand geweest die midden in een bomaanslag zat, ergens in een winkelcentrum, met rook, brokstukken, ledematen, die zich een weg naar buiten probeerde te banen en iemand zag liggen en dacht: “Oh, die schoenen, hé, die kunnen echt niet!”
 40. Waar die hele jihad over gaat, is dat zij willen dat wij allemaal moslim worden. Weet je, en ik zit steeds vaker te denken, waarom eigenlijk niet? Laten we gewoon allemaal moslim worden, dan weten zij ook niet meer wat ze moeten doen! En dan zijn we echt met veel!
 41. De vrijheid van meningsuiting. Ik wordt helemaal schijtziek van die hele vrijheid van meningsmening. Hele televisieprogramma’s worden er mee volgepland. Iemand heeft dan een mening en oohh, iemand anders heeft nog een andere mening. Het enige wat die vrijheid van meningsuiting doet, is dat elke mening totaal betekenisloos wordt. Afschaffen, en wie dan nog z’n bek open durft te trekken, daar wil ik wel naar luisteren. Dan wordt het interessant. Ik denk dat als Jezus nu terug zou keren op aarde en hij zou een gloedvol betoog houden voor een mensenmenigte, ik denk dat het helemaal geen impact zou hebben. De enige reactie die hij zou krijgen was: “Ja, dat is jouw mening.”
 42. Als vrouwen er nou echt zo’n moeite mee hebben dat ze onderdrukt worden door mannen, dan moeten ze onderhand maar een keertje aangeven door wie ze dan onderdrukt willen worden.
 43. Vrouwen hebben maar één fornuis en da’s een gasfornuis!
 44. Berry van Aerle: hij was ook een beetje naiëf. Hij dacht altijd dat die man die bij blessures het veld in kwam rennen met zo’n zak water en een spons, dat dat dan de sponsor was.
 45. Toen Berry van Aerle 10 jaar lid was van PSV heeft hij dan een quartz horloge gekregen met inscriptie. Hadden ze er “Seiko” in gegraveerd. Hadden ze gezegd dat het Berry in het Japans was… Zielig hé.
 46. Waarom is er geen milieuspotje met Berry in de hoofdrol? Dat je hem ziet lopen in zo’n voetbalstadium, die groene grasmat. Dat ie dan de kamera inkijkt en zegt: “Ja, kijk eeh. Vroeger als ik dan gepasseerd werd, door een tegenstander bijvoorbeeld, dan maakte ik een sliding. Terwijl ik wist dat het gras daar kapot van ging.”
 47. Het enige goeie wat er uit Amsterdam komt, is de trein naar Eindhoven.
 48. Casperina, heb je ook wel eens als je een tijdje niet gegeten hebt, dat je een beetje zo’n hongerig gevoel hebt in je maag. [ja] Heb ik ook! Heb ik ook! Heb je ook dat je je soms best wel goed voelt, soms niet zo, en soms een beetje er tussen in. [ja] Heb ik ook! …Ik heb het idee dat het best wel klikt tussen ons…
 49. Mijn vriendin heeft me bedrogen. Vorige week vertelde ze dat ze was vreemdgegaan… maar ja, dat blijkt dan helemaal niet waar te zijn.
 50. Mijn buurmeisje die is echt model, hé. Die heeft ook op de voorpagina van de Veronica gids gestaan. Die is echt mooi, maar ontzettend simpel. Die is echt, ja, heel… Nou weet ik wel, dat moet ook simpel zijn. Zo staat het ook in het woordenboek. Bij model: “Vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid.”
 51. Alle gekheid op een stokje, of zo, moet je dadelijk maar even kijken.
Posted in: cabaret